Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 september, 2024 - 15:29Uppdaterad: torsdag, 12 september, 2024 - 15:29
  • Arkivbild på Mariehamns flygplats av Finavia.

Omöjligt att säga om flygtrafiken fortsätter – “Finns ett stort behov för patienternas skull”

Landskapsregeringens upphandlare Anders Nilsson vågar inte sia om man kommer hitta en lösning i närtid för flyglinjen till Åbo.  

Flygbolaget Amapola har meddelat att de slutar flyga i slutet av oktober på grund av lönsamhetsbrist. Om den politiska viljan finns kan landskapet komma att betala för fortsatt trafik, uppskattningsvis uppemot en miljon euro i året. Man söker också efter en ny aktör. 

– De står inte kö och väntar på att få börja flyga, säger Anders Nilsson.  

Bättre lönsamhet kunde nås av en aktör som flyger med mindre plan än vad som är fallet i dag. Att trafiken får en fortsättning är viktigt, i synnerhet för Ålands hälso- och sjukvårds, ÅHS, cancerpatienter under strålbehandling. 

– Det finns ett stort behov av att vi har fungerande flygtrafik till Åbo för patienternas skull, säger ÅHS chefsöverläkare Jun Nagamori.  

I dag kan cancerpatienter bo hemma på Åland och flyga till Åbo över dagen för sin behandling, en möjlighet som alltså riskerar att försvinna.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »