Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 augusti, 2024 - 07:53

Peter Wiklöf: Åländska bostadslån på väg att bli rejält billigare

På tisdagen beslöt Ålandsbanken att sänka sin prime-ränta med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Samma dag meddelande även Sveriges riksbank att de sänker sin styrränta – och aviserade att fler räntesänkningar är att vänta under hösten. 

Den bedömningen gör även Ålandsbankens vd Peter Wiklöf. Om inflationen hålls i schack och löneökningarna är måttliga tror han att räntorna kan ligga runt 2 procent om ett år. För personer med bostadslån kan det handla om sparade tusenlappar på årsbasis. 

– Sedan november har räntan kommit ner med en procentenhet. Har du ett lån på tvåhundratusen är så ger det tvåtusen till i plånboken. Det börjar ha effekt för företag, konsumenter och privatpersoner. 

Enligt Wiklöf går det nu att se tecken på att den svenska bostadsmarknaden börjar piggna i. Han spår att den finländska bostadsmarknaden följer efter om ett par månader 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »