Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 september, 2024 - 05:55Uppdaterad: tisdag, 10 september, 2024 - 09:29

Polisen välkomnar promillegräns på elsparkcyklar

Polisen på Åland ställer sig positiv till en promillegräns för elsparkcyklar.  

Pasi Eronen, ansvarig för trafikövervakning vid polisen, menar att en sådan lagstiftning skulle vara bra, då alkohol och övriga rusmedel inte hör ihop med trafiken. 

I riket planerar man införa en promillegräns på 0,5 promille för användning av elsparkcyklar. Syftet med detta är att öka trafiksäkerheten, särskilt i stadsmiljöer där elsparkcyklar blivit ett allt vanligare transportmedel. På Åland, som har egen behörighet i trafikfrågor, kan det också bli aktuellt att införa liknande regler. 
– Det är en bra utveckling. Vi får se hur Ålands landskapsregering reagerar på den finska lagstiftningen och om de kommer med en egen lagstiftning, säger Eronen. 

På Åland har polisen inte sett någon ökning av olyckor med elsparkcyklar, inte heller där alkohol har varit inblandat. Eronen tycker att lagen behövs då det handlar om trafiksäkerhet. Det flesta olycksfall som sker med elsparkcyklar i dag går till Ålands hälso- och sjukvård.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »