Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 mars, 2021 - 11:06Uppdaterad: torsdag, 11 mars, 2021 - 14:34
  • Psykolog Johanna Welander. Arkivbild

Psykolog vill se mer resurser till unga

Svårast för de unga i samband med pandemin är att greppa situationen och att ta in vidden av det hela. Det säger psykolog Johanna Welander som har mångårig erfarenhet som bland annat skolpsykolog.

-De får bra info men det är svårt att inte uppleva meningslöshet när de inte vet när det hela får ett slut, säger Johanna Welander.

Särskilt oroande är det om de unga blir ensamma med sina funderingar, alla har inte den kontakten till sina föräldrar och nu är också kontakten till vännerna begränsad.

-Jag tycker absolut att mer resurser borde tilldelas till exempel BUP, det var knappt redan innan pandemin, menar Johanna Welander.

De yngsta barnen har kanske aldrig träffat sina far- och morföräldrar.

-De växer upp med folk som använder ansiktsskydd och kanske kan bli rädda för främlingar. Men det betyder inte att det handlar om långtida effekter. Om föräldrarna agerar tryggt och förklarar på barnets nivå, klarar de flesta barnen av att hantera förändringar, säger Johanna Welander.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »