Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 augusti, 2024 - 13:05Uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2024 - 13:05

Snart stiger momsen från 24 till 25,5 procent

Den 1 september stiger den allmänna momssatsen i Finland från 24 till 25,5 procent. Det betyder att priset på många produkter och tjänster stiger.

I ett pressmeddelande skriver Skatteförvaltningen att det är tidpunkten för leveransen av en vara eller utförandet av en tjänst som avgör om moms tas ut enligt 24 procent eller 25,5 procent.  

– Om kunden beställer exempelvis en bil i augusti 2024 och bilen överlåts till kunden i september 2024 och kunden betalar bilen i samband med överlåtelsen, ska 25,5 procent i moms betalas för bilen, men om kunden beställer hem fönstertvätt av en städfirma och arbetet utförs i slutet av augusti, ska 24 procent i moms betalas för tjänsten även om kunden betalar fakturan i september, förklarar Samu Honkanen, överinspektör på Skatteförvaltningen. 

På en del varor och tjänster tillämpas en sänkt momssats. Sådana är bland annat livsmedel, mat- och restaurangtjänster, mediciner samt böcker och tidningar. De sänkta momsprocenten ändras inte vid ingången av september. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »