Det är för att lättare kunna matcha utländska betyg med det svenska betygssystemet som Universitets- och högskolerådet föreslår ändringen. Detta berör 26 länder – bland annat samtliga nordiska länder, och föreslås börja gälla redan till årsskiftet. Ålands landskapsregering och Ålands gymnasium har hörts som remissinstanser i frågan och lyfter problematiken med att ändringen ska ske så snabbt. Marcus Koskinen-Hagman, rektor på Ålands lyceum, har analyserat remissförslaget.
- Ur en studerandes rättssäkerhet är det under all kritik. De är inne på sitt tredje år och har ingen chans att påverka sina möjligheter att komma in där man tänkt, säger han.
Betygsvärdet sjunker
Det den nya förändringen skulle innebära för de åländska gymnasieeleverna är att de måste höja sina medeltal för att uppnå sina meritvärden. Ett medeltal på 7,90 ger exempelvis idag ett preliminärt meritvärde på 15,46. Men våren 2017 måste eleven komma upp till medeltalet 8,19 för att få samma meritvärde, om förslaget från UHR går igenom.
Diskuterar med Sverige
Utbildningsminister Tony Asumaa, liberal, menar att man nu lägger ordentligt med krut på ärendet. Förutom att ha lämnat in ett remissvar så för man en dialog med Helene Hellmark Knutsson, Sveriges minister för högre utbildning och forskning, och på fredag åker utbildningsavdelningens byråchef Elisabeth Storfors och Ålands gymnasiums förvaltningschef Inger Rosenberg-Mattsson till Sverige för att föra fram sina önskemål till UHR – att förslaget börjar gälla senare än föreslaget, säger Tony Asumaa.
- Det är oskäligt att det träder i kraft om två månader så vi föreslår 2019 så att de studerande får mer tid på sig att förbereda sig inför sänkningen, säger Asumaa.