Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 oktober, 2024 - 17:20Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2024 - 17:40

Inga färjor till Axferries – men bolaget kan ändå buda på trafiken 

Landskapsregeringen vågar inte överlåta färjor till nybildade bolaget Axferries med risk för att bryta mot EU:s konkurrensregler. I stället köper man halva bolaget för 375 000 euro.

Det innebär ett betydligt mindre startkapital för bolaget, men det är ändå tillräckligt för att lämna anbud på den åländska skärgårdstrafiken när den bjuds ut. Det menar finansminister Mats Perämaa (Lib).

Landskapsregeringen önskar se en entreprenör som inleder konverteringen mot fossilfri drift redan i de kortare upphandlingarna för de kommande tre åren. Därför kan det bli aktuellt med en köpoption eller ett köptvång av linjernas fartyg för den aktör som vinner anbuden.

Om Axferries vinner anbud och köper färjor kommer bolaget troligen ta ett lån för det ändamålet. 
– Då kommer landskapet få in pengar för de fartyg vi säljer, oavsett till vilka vi säljer, säger Mats Perämaa. Ålandstidningen var först med nyheten.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »