"70-80 procent röstar emot kommunsammanslagning"
2021 är det dags. Den 1 januari bildas de fyra åländska kommunerna. Det hoppas i alla fall landskapsregeringen. I så fall genomförs reformen emot valresultatet i folkomröstningen.
Siv Sandberg, som genomförde den senaste kommunutredningen, tror att 70-80 procent röstar för att behålla sina kommuner som självständiga enheter - inte minst på grund av att frågan i folkomröstningen inte ger något alternativ att rösta för.
Antingen röstar man på att behålla allt som det är, eller så röstar man på något rätt okänt och skrämmande, menar hon.
Det är lätt att tro att Åland alltid har bestått av 16 kommuner, men så är det inte. Många kommuner är gamla och hänger ihop med de gamla kyrksocknarna. De har sett ungefär likadana ut i 800 år eller så. Men Lumparland var ingen egen socken, och borde aldrig ha blivit en egen kommun. Inte Eckerö heller. De var kapellförsamlingar under Lemland respektive Hammarland. Och Sunds församling kontrollerade i princip hela skärgården, som inte alls stod på kö till att bli egna kommuner när övergången från socken till kommun skedde på 1850-talet.
Frågan är förstås hur vi kan arrangera kommunerna i dag, när ingen längre bryr sig om var kyrkan ligger i förhållande till hemmet, utan saker som närdemokrati och skola betyder allt.
Det har gjorts flera utredningar av kommunstrukturen på Åland, med lite olika resultat. En av dem gjordes av Siv Sandberg vid Åbo Akademi. Du hör henne ge sin syn på kommunreformen.