Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 oktober, 2022 - 16:04Uppdaterad: fredag, 2 december, 2022 - 10:34
  • Annette Holmberg-Jansson. Foto: Johan Ågren.

Abortlagstiftning klubbades i riksdagen

Den finländska riksdagen behandlar under onsdagen om abortlagstiftningen ska uppdateras.

Medborgarinitiativet EgenVilja 2020 föreslår att Finlands abortlagstiftning ändras så att den gravida på egen begäran kan få abort före tolfte graviditetsveckan och att lagens krav på separata utlåtanden från två läkare slopas. Utskottet föreslår att statsrådet omedelbart inleder beredningen av en mer omfattande totalreform av lagen om avbrytande av havandeskap på ett sätt som ytterligare stärker den gravidas självbestämmanderätt. Den finländska riksdagen hade en första behandling av ärendet i torsdags och fortsatte med en andra behandling under gårdagen, tisdag. Nu idag, under onsdagen ska riksdagen fatta ett beslut i frågan. Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson berättar att hon anser att det är dags för lagen att uppdateras...

Efter intervjun var gjord röstade riksdagen för den nya abortlagen som ger gravida större självbestämmanderätt. Rösterna föll 125–41, drygt 30 ledamöter var frånvarande.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »