Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 24 februari, 2024 - 09:05Uppdaterad: lördag, 24 februari, 2024 - 09:11
  • AI-expert Kim Gripenberg. Foto: Maria Broberg
  • Närinigs- och miljöminister Jesper Josefsson. Foto: Maria Broberg

AI-expert Kim Gripenberg och näringsminister Jesper Josefsson tror att AI kan göra mycket för Åland

Artificiell intelligens, AI, kan bidra till mycket på Åland, det säger AI-experten Kim Gripenberg. Närings- och miljöminister Jesper Josefsson tror också att AI kommer att kunna vara användbart på landskapsregeringen i framtiden.  

Kim Gripenberg ser att det nu finns en grundförståelse för AI och att det handlar om att få någon att driva arbetet med AI framåt på Åland.

– Jag tror att privata företag och privatpersoner kanske har börjat tänka att man ska titta på det. För landskapsregeringen är det nog en större resistans, men med det sagt så är det kanske bra. Vi måste få teknologin helt säker innan vi slänger in våra persondata där, säger Kim Gripenberg.   

Ett nytt ärendesystem och ett e-arkiv är på gång hos landskapsregeringen och när det gäller AI hade Jesper Josefsson själv precis använt ChatGPT för att sätta sig in i en lagtext när Ålands radio var på besök hos landskapsregeringen.  

AI kan effektivisera på Åland - "Många lågt hängande frukter"

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »