Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 september, 2021 - 17:24Uppdaterad: onsdag, 15 september, 2021 - 09:53
  • Det är inte bara Åland och Finland som varit en del av Sverige. Det har Norge (nästan) också varit, ett högst ofrivilligt samarbete som tog slut med förskräckelse 1905. Så här såg den flaggan ut.

Åland ensam ö i socialdemokratiskt Norden

I morse vaknade norrmännen till en ny politisk ordning. Under kvällens val förlorade den borgerliga koalitionen makten, och ersattes av en socialdemokratisk.

Därmed är samtliga nordiska länder (och Island i alla fall i stort sett) socialdemokratiska. Vi har vår Sanna Marin, Sverige har Stefan Löfven. Danmark har Mette Fredriksen och Island har Katrín Jakobsdóttir som är åtminstone nästan socialdemokrat med sitt "Vänsterpartiet - de gröna", som politiskt står någonstans mellan ett klassiskt vänsterparti och ett centerparti, medan det mer klassiska isländska "Samfylkingin – jafnaðarmannaflokkur Íslands" eller "Samlingsfronten" på ren svenska står mellan ett socialdemokratiskt parti och ett miljöparti sett till valprogrammet - Island är lite av ett specialfall skulle man kunna säga. Samfylkingin är förresten en sammanslagning av fyra tidigare socialdemokratiska partier, så mycket socialdemokrati blir det.

Och så har då Norge efter gårdagens val Jonas Gahr Støre, socialdemokrat och partiledare för Arbeiderpartiet.

Hur som helst. Kvar i Norden har vi Åland som inte är socialdemokratiskt. I tisdagens Åland idag hörde vi förra lantrådet och partiordföranden för Socialdemokraterna, Camilla Gunell, kommentera det nya politiska landskapet i Norden. Vi kunde också höra nynorrmannen och tidigare Ålands Framtid-ordföranden Axel Jonsson analysera valresultatet från sin lektorskateder på Universitetet i Bergen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »