Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 juli, 2022 - 14:26Uppdaterad: måndag, 4 juli, 2022 - 14:26
  • KONTRAFAKTISKT
    Planerna på en fullskalig invasion av Åland, inklusive krigshandlingar mot Sverige, var klara ända ned till förbandstilldelning. Men fortsättningskriget kom emellan. FOTO: Kenneth Gustavsson
  • KONTRAFAKTISKT
    Hade det kunnat gå för Åland som det gick för de baltiska länderna? I oktober 1944 tågade Röda armén in i Riga för att stanna kvar i 47 år. FOTO: Privat samling

Åland ockuperat!

1941 var Röda armén förberedd och redo att invadera och ockupera Åland, men fortsättningskriget kom emellan. Men om kriget dröjt ett par månader till?

I programmet leker vi med tanken på vad som hade hänt om historien tagit en lite annorlunda väg. Om det hade blåst lite mer en sommardag 1713 till exempel, eller om Ryssland faktiskt dragit igång sin Ålandsinvasion. Hade Åland någonsin kunnat befrias av Finland (eller Sverige), eller hade vi betraktat oss som ryssar i samma utsträckning som befolkningen i Königsberg, staden som ryssarna döpte om till Kaliningrad?

Det sistnämnda händelseförloppet utvecklas mer i detalj i dagens Kontrafaktiskt, med hjälp av vår hushistoriker Kenneth Gustavsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »