Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 maj, 2022 - 17:36Uppdaterad: tisdag, 10 maj, 2022 - 17:37
  • Sue Holmström, vd för Ålands producentförbund FOTO: Frippe Granlund/ÅRTV

Åland i topp i försörjningsstudie

Åland har en självförsörjningsgrad på 59 procent, vilket är högst av fem jämförda nordiska ö-samhällen. Det hävdar Nordiska ministerrådet – med viss tveksamhet.

Av fem undersökta nordiska öar är Åland mest självförsörjande när det gäller livsmedel, visar en undersökning som gjorts av Nordiska ministerrådet. Fast siffran är osäker. Rådet har inte kunnat skilja ut import och export mellan Åland och Finland ur statistiken.

De största hindren mot självförsörjning av livsmedel på alla de fem öarna som studien omfattar, det vill säga Åland, Färöarna, Bornholm, Island och Grönland, är konkurrens från billiga, importerade livsmedel. Dessutom finns svårigheter att göra den lokalt producerade maten tillgänglig för konsumenterna. I rapporten nämns Rekoringen på Åland som ett positivt exempel, där producenter gått samman för att möta konsumenterna direkt.

Men hur fungerar egentligen Reko Åland och vad skulle kunna bli ännu bättre? Det pratade vi om i tisdagens Åland idag, där vi pratade med Diana Åkerberg, administratör för Reko Åland, men också med Louise Ormstrup Vestergård som är projektledare och forskare på det nordiska forskningsinstitutet Nordregio, och Sue Holmström som är vd för Ålands producentförbund.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »