Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 november, 2023 - 17:43Uppdaterad: onsdag, 15 november, 2023 - 17:43
  • Verksamhetsledaren Josefine Egenfelt och ordföranden Kimberly Terry från Ålands natur och miljö. Foto JÅ

Ålands natur och miljö vill se stöd för ekologisk odling enligt trappmodell

Ur en miljösynpunkt anser Ålands natur och miljö att det är tråkigt att den ekologiska odlingen och produktionen minskar.

Som Ålands Radio rapporterat om tidigare så har ansökningarna om stöd för ekologisk odling minskat med 12,5 procent i år jämfört med ifjol. Det har alltså gått från 88 till 77 stödansökningar.  

Mjölkbonden Johan Åkerblom anser att stöden man tidigare fått egentligen inte lett till någon förbättring på det ekologiska planet och att det kostar för mycket att vara idealist, med fyrkantiga stödsystem som begränsar vem man kan samarbeta med.

Han säger även att upplägget för stöden är tveksamt rent etiskt. Man kunde gå runt systemet och få stöd utan att leverera en helt ekologisk produkt till butikshyllan, som då stödet är tänkt att ge.

Ålands Natur och miljös ordförande Kimberly Terry menar att det behöver finnas ett system och en övervakning gällande stöden för ekologisk produktion. Men att det är svårt att säga hur sträng struktur man ska ha.

– Det skulle väl kanske i en optimal värld finnas olika nivåer, om man visar att man är på väg mot en ekologisk produktion så tycker jag att det vore bra om man fick en morot för varje steg man tar, för att ta hand om naturen. Samtidigt behöver de som levererar en fullständigt ekologisk produktion få det största stödet, säger Terry.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »