Åländska kommuner hemligare än finländska
Praxis i Finland är att kommunala underlag ska vara offentliga för varje invånare att läsa innan besluten fattas. Så fungerar det också i Mariehamn, men inte i Jomala.
Den 25 augusti behandlade Jomalas kommunfullmäktige en motion om att publicera tjänstemännens beredningar före den politiska behandlingen.
De är hemliga för kommuninvånarna till efter fullmäktiges möte. Först då kan man läsa förarbetena och vad beslutet blev. Man kan alltså inte sätta sig in i kommunala ärenden innan ordförandeklubban faller, utan man är tvungen vänta med sina synpunkter på ett förslag tills beslutet redan är fattat.
I Mariehamn - och resten av Finland utom de åländska kommunerna - är alla beredningar som regel offentliga från början. Det innebär att man som invånare kan ta kontakt med sin kommun och diskutera frågor innan beslut fattas. Det ligger också i linje med förvaltningslagen som säger att det som kan vara offentligt ska vara offentligt.
Anders Eriksson (ÅF), fullmäktigeordförande i Jomala, håller inte med.
- Jag vill inte ha en massa onödigt merarbete. Det har varit vägledande för mig, säger han.
I Åland idag kunde du höra honom och en av motionsförfattarna, Pamela Sjödahl (L), liksom ledamöterna Wille Valve (MSÅ) och Gyrid Högman (C) debattera frågan tillsammans med journalisten och ledarskribenten Michael Hancock från tidningen Nya Åland.