Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 november, 2017 - 17:31

Ålcom-vd: Attackerna blir fler i framtiden

I dag kan man beställa en riktad så kallad DDOS-attack mot vilken organisation som helst för runt 150 dollar. Attackerna kostar alltså nästan ingenting, men orsakar enorm ekonomisk skada. I framtiden blir de fler. Speciellt vaksam ska man vara om man hoppar på "internet of things"-tåget. Det menar Ålcoms vd Daniel Dahlén.

I takt med att fenomenet "internet of things" utvecklas, och tillsammans med allt mer avancerad artificiell intelligens, kommer IT-attackerna mot företag och privatpersoner att bli både fler och farligare i framtiden. De går inte att stoppa, men de går att hantera. Ålcoms vd Daniel Dahlén beskriver utvecklingen som ett ständigt pågående krig mellan angripare och internetoperatörer - bägge måste jobba hårt för att vinna varje slag.

Mest oroväckande just nu är just internet of things. Det handlar om att vi ansluter allt fler grejer i hemmet till internet, samtidigt som vi skapar ett dåligt säkerhetskontrollerat internt nätverk hemma. I dag kopplar vi upp tv-apparater, belysningsapparatur och elcentral. I framtiden är allt från kaffekokare till kylskåp och leksaker anslutna i någon form. Det innebär dels en massa ingångar för en angripare, men också stora faror när en angripare kontrollerar hela ditt hem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »