Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 maj, 2022 - 17:35Uppdaterad: torsdag, 12 maj, 2022 - 08:22
  • Jenni Lucenius FOTO: Nina Smeds/ÅRTV

Allmänheten bidrar till fornfynden

Om inte folk gick omkring på åkrar med metalldetektorer skulle landskapet missa de upphittade föremålen. Men man ska inte röra fynden själv.

Nyligen upphittades en del äldre föremål på en åker på västra Åland av en privatperson med en metalldetektor. Och det är fritt fram att leta, allt som krävs att du har lov av markägaren och att du inte letar vid befintliga fornminnen.

Många föremål dyker upp i samband med att man gräver för något byggnadsprojekt. Hittar man något då ska man sluta gräva och ringa kulturbyråns antikvarier. Myten är förstås att många inte gör det – frestelsen kan vara stor om man bor på en plats där man vet att folk bott sedan stenåldern, och det ligger stenavslag nästan överallt i markerna, men trots allt får man in en del fynd på det viset.

I onsdagens Åland idag kunde vi höra antikvarie Jenni Lucenius på landskapsregeringen, berätta om jakten på fornfynd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »