Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 mars, 2018 - 17:18Uppdaterad: onsdag, 7 mars, 2018 - 17:18

Åsub: Ålands befolkning fortsätter öka

Tittar man ett par decennier tillbaka föds och dör ålänningar i ungefär samma omfattning som idag, men befolkningen ökar trots det. Hemligheten är förstås inflyttningen som fortsättningsvis ligger på en hög nivå. Det visar Åsubs färska befolkningsstatistik.

Invånarantalet på Åland ökar i nästan samma takt som i storstadsområdena öster och väster om oss. Det är en markant skillnad jämfört med glesbygdsområden i vårt närområde, och en ännu större skillnad jämfört med andra öar i Östersjön.

År 2020 når vi 30 000-strecket, och med samma procentuella ökning går ökningen sedan allt snabbare. Det är kul för kommunerna, som ökar sina skatteintäkter och därmed sina möjlighet att förverkliga olika typer av infrastrukturprojekt och öka sin sociala service. Det är mindre kul för landskapsförvaltningen, som trots befolkningsökningen inte får en cent mer i kassan för att driva bland annat sjukvården på Åland. Klumpsumman är ju, enligt dagens självstyrelselag - eller åtminstone enligt rikets tolkning av den - densamma alldeles oavsett av om det bor tre personer på Åland eller tre miljoner.

Det här är något som bekymrar både socialminister Wille Valve och finansminister Mats Perämaa när de blickar in i en folkrikare framtid.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »