Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 januari, 2019 - 17:29Uppdaterad: tisdag, 22 januari, 2019 - 17:31

Bra med standardisering av behörighet

Karsten Steiner är huvudförtroendeman och ordförande i Ålands lärarförening. Han tycker det är bra att man standardiserar hur man går från examinerad, till behörig lärare med svensk utbildning på Åland.

Men det finns enligt honom också problem med en formulering i beslutet, att man inte tydliggjort huruvida de som väljer att undervisa med handledning bör få betalt.  Det var igår Ålands radio rapporterade att den som nu studerar till grundskolelärare i Sverige kommer att behöva komplettera sin utbildning för att bli behörig att undervisa på Åland.

Rainer Juslin, avdelningschef på utbildnings- och kulturbyrån, säger att orsaken är att man i Sverige får behörighet antingen för att undervisa i årskurs F-3 eller 4-6, medan lärare på Åland undervisar för hela låg- och mellanstadiet, alltså årskurs 1-6.
- För att få behörigheten kan man antingen göra ett så kallat lämplighetsprov eller undervisa under handledning, säger Rainer Juslin.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »