Brexit: Så går det
Mitt i coronapandemin och samtidigt som världens utrikeskorrespondenter mest ägnar sig åt presidentvalet i USA, pågår brexitförhandlingarna i det tysta. Hur går det egentligen?
Förhandlingarna om ett utträdesavtal för brexit, Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen, har hamnat i skymundan av en rad världshändelser. Presidentvalet i USA suger upp mycket av medias intresse just nu, och Corona är förstås som ett skynke framför precis allt annat som händer i världen.
Samtidigt är Brexit en enorm händelse, med stora följder för länderna som är kvar i unionen, och med stora följder för de europeer som bosatt sig i Storbritannien - och de britter som bosatt sig i övriga EU.
Anton Nilsson är landskapsregeringens specialrådgivare i EU, på plats i Bryssel. Vi har bett honom reda ut vad som gäller. Hur ska man bete sig om man är ålänning som bor i Storbritannien och vill fortsätta bo där även efter nyårsafton?
Fotnot: Storbritannien utträdde formellt ur Europeiska Unionen den 31 januari 2020. Fram till och med den 31 december råder en övergångsperiod där EU:s regler för den inre marknaden fortsätter att gälla. Men det upphör de att göra på nyårsafton. Det avtal som nu delegater från Storbritannien och EU försöker förhandla fram ska förhoppningsvis börja gälla från och med nyårsdagen. Misslyckas de med att enas om ett avtal kan det leda till omfattande restriktioner för såväl varor och tjänster som privatpersoner.