Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 mars, 2024 - 17:26

Christoffer Ingo: Åländska specialodlare jättebra på att hitta nya marknader

Klockan 19 på onsdagen ordnas seminariet Oss bönder emellan på Ålands landsbygdscenter. Tanken är att ge jordbrukare en möjlighet att diskutera under fria former, och inbjuden gäst är Christoffer Ingo, Lantbrukspolitiskt sakkunnig vid SLC. 

Ingo och Brigitta Eriksson-Paulson, ordförande för Ålands producentförbund, konstaterar att många jordbruk i dag kämpar med lönsamheten. Kostnadsutvecklingen är ett problem, oligopolsituationen i den finländska handeln ett annat.  

Här hoppas Ingo att regeringens mål om en bättre konkurrenslagstiftning på sikt kan ge jordbrukarna bättre betalt. Ett annat alternativ är att hitta andra marknader än den inhemska. 

– Här är Åland är ett jättebra exempel med sina specialodlingar. Man är oerhört duktig på att, i vissa nischer, få ut sina produkter till ett bättre pris. 

Utmaningarna inom jordbruket handlar både om stort och smått, konstaterar Ingo och Eriksson-Paulson. Från att bondens yrke i dag ofta är rätt ensamt till EU-reglering. En fråga intressebevakarna håller ögonen på är Ukrainas europeiska framtid. 

– Vi är alla medvetna om att det kommer att beredas väg för Ukraina in i EU. För jordbruket är det både en risk och en möjlighet. Vi vill inte måla upp riskerna som ett hinder för Ukrainas medlemskap, men vi behöver ha stödsystem och regelverk som möjliggör produktion i våra länder, så jämna spelregler som möjligt. För kommer Ukraina in med de system vi har i dag så sticker 30 procent av stöden direkt till Ukraina, säger Ingo.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »