Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 oktober, 2016 - 17:33Uppdaterad: fredag, 7 oktober, 2016 - 20:32
  • Sia Spiliopoulou-Åkermark tycker att Juan Manuel Santos har visat på både mod och ihärdighet. Foto: Hasse Persson-Bru.

Colombias president fick Nobels fredspris

- Jag blev inte särsklit överraskad, met är på många sätt ett erkännande för hela den latinamerikanska fredsprocessen. Det säger fredsforskare Sia Spiliopoulou-Åkermark vid Ålands fredsinstitut, med anledning av att Colombias president Juan Manuel Santos tilldelas Nobels fredspris. Detta trots att folket i Colombia nyligen röstade ner ferdsavtalet med Farcgerillan.
- Vi måste nog vända på vårt sett att se på det. Under femtio år har det gjorts många försök från colombianska presidenter att få till stånd en vapenvila som varar under en längre tid. Jag tror att man kan utläsa också av formuleringarna och sättet som det presenterades att president Santos är den första regeringschefen i Colombia som har lyckats skapa ett sådant förtroende som möjliggör ett omfattande avtal, säger Sia Spiliopoulou-Åkermark.
   Inbördeskriget i Colombia har skördat över 220.000 liv sedan 1958. Fyra av fem offer är civila, enligt en rapport från en kommission tillsatt av den colombianska regeringen. Omkring sex miljoner människor har tvingas fly från sina hem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »