Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 mars, 2024 - 17:35Uppdaterad: tisdag, 5 mars, 2024 - 17:37
  • Nina Fellman och Stellan Egeland. Foto: Hasse Persson Bru

Delade meningar om Centerns talmanskandidat

Åland ska inom kort få en ny talman, detta efter att Centerns Veronica Thörnroos meddelat att hon lämnar sin post. Den som Centern själva fört fram som talmanskandidat är Jörgen Pettersson, som nu är lagtingsledamot via ersättarplats. Men inom lagtinget finns delade meningar om det valet.  

Stellan Egeland (Ob) säger att frågan om det krävs ett folkligt stöd eller om det räcker med parlamentets stöd öppnar för tyckande.  

– När man är ersättare så är man dessutom på något sätt en pantfånge, eftersom det ligger ett väldigt stort intresse i att regeringen håller ihop, säger han. 

Nina Fellman (S) säger att talmansposten är Centerns post och att det inte finns några formella hinder för en ersättare att inneha talmansposten.  

– Om regeringen faller, så faller ju hela konstruktionen. Då blir det antingen att man bildar en ny regering med en annan konstellation eller ett nyval, vilket är otroligt ovanligt i de åländska sammanhangen, säger hon. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »