Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 oktober, 2021 - 17:33Uppdaterad: torsdag, 21 oktober, 2021 - 17:17
  • Kristin Mattsson FOTO: Nina Smeds/ÅRTV

Få förbättringar på jämställdhetsområdet

På arbetsmarknaden är det tolv gånger vanligare att en man är byggjobbare än att en kvinna är det, och sex gånger vanligare att en kvinna jobbar inom vården än att en man gör det. Ungefär som i fjol med andra ord.

Grundförhållandet, att kvinnor tjänar sämre än män, är oförändrat, och kvinnors beskattningsbara inkomst är 75 procent av männens så sent som 2019. Det leder i sin tur till att kvinnor hinner ackumulera mindre kapital, och tjäna in mindre till pensionen. De kvinnor som driver ett företag tjänar mindre än hälften av manliga entreprenörer.

Samtidigt är det fler kvinnor än män som påbörjar högre studier, och fler män än kvinnor brukar eller missbrukar olika typer av droger.

Så kan man sammanfatta Åsubs jämställdhetsrapport för 2021 "På tal om jämställdhet". Åland idag ringde upp Kristin Mattsson, landskapsregeringens specialsakkunniga i ämnet, för att diskutera slutsatserna. I torsdagens Åland i dag kunde vi höra jämställdhetsminister Annika Hambrudd prata om det politiska läget på området just nu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »