Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 juni, 2022 - 17:33Uppdaterad: tisdag, 14 juni, 2022 - 17:33
  • Kristin Mattsson FOTO: Nina Smeds/ÅRTV

Finland följer i Sveriges spår

Finland vill skärpa lagstiftningen kring våld mot kvinnor och våld i hemmet. Nu svarar landskapsregeringen på en rad frågor i ämnet.

”Istanbulkonventionen” är namnet på Europarådets konvention om att få stopp på våld mot kvinnor och våld i hemmet. De flesta EU-länder har skrivit på.

EU vill se förändringar av nationell lagstiftning för att ytterligare skydda kvinnor från våld. En sådan förändring är att göra som Sverige redan gjort.

Nationellt är det Finland som har lagstiftningsmakten, men nu frågar Finland vad Åland tycker om Europaparlamentets förslag.

I Åland idag hörde vi Kristin Mattsson, specialsakkunnig i jämställdhet på landskapsregeringen, om att det inte bara handlar om nationell lagstiftning utan om att EU:s lagstiftning är överstatlig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »