Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 juli, 2022 - 14:42Uppdaterad: måndag, 11 juli, 2022 - 14:46
  • KONTRAFAKTISKT
    Efter slaget vid Hangö udd. Målning av Aleksej Bogoljubov.
  • KONTRAFAKTISKT
    Den svenska kontingenten bestod av en fregatt, 18 "större skepp", ett par kanonpråmar och 12 galärer för grunt vatten. Rysslands flotta bestod av 99 galärer. Samtida ryskt kopparstick.

Finland och Sverige fortfarande samma land

En utebliven vindpust kanske är allt som står mellan ett Finland drabbat av fem ryska krig och ett tyskt, ett inbördeskrig och nu ett Nato-medlemskap – och ett fredligt Finland som är en del av Unionen Finland-Sverige.

Den 7 augusti 1714, mitt under Stora ofreden, råkar den ryska skärgårdsflottan i strid med en liten svensk eskader, en mindre avdelning av den svenska flottan.

För första gången i Rysslands historia vinner Ryssland faktiskt sjöslaget, och det gör att både skärgårdsflottan och handelsflottan nu kan passera Hangö udd. Svenskarna drar sig tillbaka till väster om Åland för att skydda det som fortfarande går att skydda: Västra rikshalvan. I Östsverige är det redan klippt efter slaget vid Storkyro ett stenkast öster om Vasa. Ryssen utnyttjar reträtten, plundrar Åland och västra Finland och gör skäl för termen ”stora ofreden” i både stort och smått i flera år.

Så varför vann de ryska roddgalärerna mot de svenska segelfartygen? Svaret är enkelt: Det var stiltje. Utan vind kunde segelfartygen inte manövrera och de blev instängda och bekämpade ett efter ett.

I vår historia blåste det istället upp så att de svenska fartygen kunde lägga sina bredsidor an mot de ryska båtarna. Det blev alltså ännu en förlust för Ryssland till sjöss.

Marinarkeologen Marcus Lindholm berättar om de omvälvande händelserna efter den svenska segern.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »