Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 april, 2024 - 17:28Uppdaterad: torsdag, 25 april, 2024 - 17:29
  • Johannes Kananen. Foto: Hasse Persson Bru

Forskaren Johannes Kananen: Det är kulturlivets förtjänst att ekonomin kan utveckla sig 

Forskaren Johannes Kananen benar i balansen mellan ekonomi, kultur och välfärd i en föreläsning på stadsbiblioteket i Mariehamn på torsdagen. Han ifrågasätter de rådande strukturer där man i trettio års tid ökat utrymmet för marknadsmekanismerna och känner en oro för välfärdssamhället. 

Medan Kananen intervjuas i Ålands Radios studio demonstrerar gymnasister på fastlandet mot att gymnasiet börjar kosta när man fyllt 19 år. Våren har även präglats av fackliga protester mot regeringens politik. 

– Det är inte bara materiella intressen vi försvarar längre, jag är orolig för att vi håller på att bryta vårt samhällskontrakt. Nu saknas gemensam framtidstro, säger Kananen. 

I ljuset av att staten jobbar för att minska det offentliga till fördel för det privata, saknar Kananen en diskussion om statens roll i samhället. Enligt honom går välfärd inte enbart ut på att trygga medborgarnas grundbehov, utan också på att alla ska utvecklas, vilket i slutändan gynnar staten. 

– Vi är vana vid att tänka att ekonomi handlar om pengar, men den viktigaste resursen i ekonomin är människans talanger, förmågor, idéer och kunskap – och var föds dessa om inte inom kulturlivet, universiteten, skolorna, vetenskapen, konsten. Egentligen borde ekonomin vara tacksam. Det är kulturlivets förtjänst att ekonomin kan utveckla sig.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »