Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 november, 2022 - 17:24Uppdaterad: fredag, 18 november, 2022 - 17:24
  • Franska fotbollslandslaget efter VM-guldet i Ryssland 2018. Foto: Wikimedia.

Fotbolls-VM drar igång i helgen

Ett av de mest omtalade världsmästerskapen i fotboll har sin premiär i helgen. Det är mest omtalat för allt annat än själva idrotten.

Det som har uppmärksammats flitigt är mänskliga rättigheter. Värdnationen Qatar har rekryterat billig arbetskraft från fattiga närliggande länder som arbetat under slavliknande förhållanden, kvinnor och homosexuella ses som mindre värda och det är inte troligt att man får rättvisa rättegångar enligt Amnesty. Att hela mästerskapet spelas mitt i vintern beror på att det är för varmt att spela mästerskapet under sommaren som normalt sätt brukas. Men att mästerskapet från första början spelas på en udde i Mellanöstern är för att flera av de röstande medlemmarna inom FIFA exekutiva kommitté accepterade mutor på miljonbelopp i dollarklassen.

På söndag klockan 18 går startskottet när Qatar möter Ecuador och den tidigare tränaren för Åland United, Marianne Miettinen, kommer agera expertkommentator under några matcher i VM.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »