Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 mars, 2024 - 16:19Uppdaterad: måndag, 11 mars, 2024 - 18:39
  • Göran Djupsund. Foto: Johan Ågren

Göran Djupsund om lagtingets talmansval: ”Vet inte om det är tivoli eller sandlåda”  

Statsvetaren Göran Djupsund menar att lagtingens svårigheter att utse en talman visar på parlamentarisk omognad: – Det är lite beklämmande hur man frångår hävdvunnen politisk praxis på ett flagarnt sätt.

Statsvetaren Göran Djupsund konstaterar att praxis i parlamentariska system av Ålands typ är att talmansval inte blir några dramatiska historier. Regeringsblocket stöder mangrant sin kandidat medan oppositionen på sin höjd röstar blankt eller uteblir. Att försöka driva igenom en alternativ kandidat hör till ovanligheterna.

Omröstningen om talmansposten är sluten, så det går inte att veta hur enskilda ledamöter röstat, men helt klart är att flera personer ur regeringsblocket rösta på Roger Höglund istället för på Centerns officiella kandidat Jörgen Pettersson.

Göran Djupsund gissar att den framför allt är en Centerintern kris som ligger bakom turbulensen.

– Lantrådet får lov att ta upp detta till en allvarlig diskussion med regeringspartierna.

Djupsunds bedömning är att det struliga talmansvalet är ytterligare en incident som gör att man kan fråga sig om Åland är moget för parlamentarism.

– Jag vet inte om det är tivoli eller sandlåda. Det är som om ungarna skulle sitta med sina plastspadar och bilar och kasta dem på varandra ganska frenetiskt i lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »