Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 december, 2016 - 15:50Uppdaterad: tisdag, 20 december, 2016 - 15:54
  • Gräskarpen är vegitarian. Foto: Wikimeida commons

Gräskarp ska rena Tjudö träsk

Snart kan fiskarten gräskarp planteras ut i Tjudö träsk i Finström. Landskapsregeringen har gett tillstånd till en samfällighet i Vestanträsk by, och tanken är att fisken ska förbättra vattenmiljön i träsket.

Gräskarpen kommer ursprungligen från Kina och under den varma årstiden betar den vattenväxter motsvarande sin egen kroppsvikt varje dag. Redan 1997 gjordes ett försök att plantera ut gräskarpen i ett mindre träsk i Geta, men fisken dog efter en sträng vinter, troligen till följd av syrebrist. Förutsättningarna i Tjudö träsk är dock mycket bättre eftersom träsket är större.

Utplanteringen av gräskarp i Tjudö träsk kan ske redan nu till våren. Det hoppas Harriet Lindeman som är ordförande för Västanträsk samfällda land- och vattenområde. Utplanteringen är ett samprojekt med Tjudö land- och vattenområde, men ännu är inte finansieringen löst, leverantören är inte utsedd och det är inte bestämt hur många karpar som ska planteras ut. Det som däremot är klart är vilka förhoppningar som Harriet Lindeman har med projektet. Det handlar om att rädda Tjudö träsk från att helt växa igen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »