Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 augusti, 2021 - 17:03Uppdaterad: fredag, 20 augusti, 2021 - 10:01
  • Tyskland har drabbats hårt av regnoväder under sensommaren. Här staden Altenahr i västra Tyskland, inte långt från den tidigare västtyska huvudstaden Bonn FOTO: YLE
  • Vicelantrådet Harry Jansson har det övergripande planeringsansvaret för väderkatastrofer FOTO: Nelly Björkqvist/ÅRTV

Han chefar över klimatkatastroferna

Det är bara 160 kilometer till Gävle, där det häromdagen regnade 161 millimeter på bara ett dygn. Med hela villaområden under vatten, och vägar och viadukter bortspolade ställs frågan: När drabbar något liknande Åland? Vicelantrådet Harry Jansson ansvarar för planeringen.

Jorden blir varmare, och i spåren av det förändras klimatet. På vissa ställen torkar grödorna bort och kommer på sikt att skapa nya flyktingvågor, på andra ställen blir klimatet blötare och vi har redan sett hela samhällen regna bort – i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz till exempel, eller obehagligt nära oss i Gävleborgs län, bara 160 kilometer från Mariehamn.

Att det blir oändligt besvärligt när ett katastrofalt regnoväder väl drabbar oss säger sig självt. I det läget är det räddningsmyndigheterna som har det övergripande ansvaret. Där råder inga tvivel.

Men nu, innan något har hänt, är det någon som har det övergripande ansvaret för att planera inför en katastrofal väderhändelser? Och vem är det i så fall som bestämmer över den planeringen? Är det landskapet, kommunerna eller staten?

Alla tre delar på ansvaret, visar det sig. Och ytterst ansvarig för den åländska planeringen är vicelantrådet Harry Jansson. Du hörde honom i torsdagens Åland idag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »