Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 september, 2022 - 17:58Uppdaterad: måndag, 19 september, 2022 - 18:01
  • Mikael Karlsson FOTO: Frippe Granlund/ÅRTV

Han vill stoppa kalhyggena – men lönsamt

Avverkning måste inte ske hektarvis åt gången. Man kan småsuga lite på timmerkaramellen också. Det menar Mikael Karlsson.

Den som har skog i familjen ser den ofta som en investering åt barn eller barnbarn, eller för sig själv för all del – men i så fall ofta på lite längre sikt. Men anta att du inte avverkade ett helt område på en gång, utan bara tog ut en åttiondel av allt timmer per år. Framförallt skulle biotopen bli glad, och träden skulle inte rasa omkull när stormen kommer, men du skulle inte förlora något på det. Inte i längden alltså.

Det skulle inte räcka långt i euro och cent första året, eller andra, eller det sextionde heller. Men efter 80 år har du tjänat lika mycket som du gör om du avverkar nu, men har ändå 79/80-delar av skogen kvar. Krångligt? Skogsexperten Mikael Karlsson kom till Åland idag för att förklara.

Och vill du veta mer kan du gå till Stadsbiblioteket i kväll klockan 18.30. Då föreläser han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »