Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 maj, 2024 - 17:27Uppdaterad: torsdag, 6 juni, 2024 - 13:29
  • Maria Ohisalo, Jessy Eckerman och Anton Nilsson. Montage: Ålands Radio

Het debatt om parlamentsplatsen: “Du röstade nej när det faktiskt betydde något!”

Samarbetet med Hållbart initiativ kan få De gröna att på sikt svänga i frågan om den åländska platsen i EU-parlamentet. Det säger Maria Ohisalo som i EU-valet backas av Hållbart initiativ. – Du röstade nej när det faktiskt betydde något! replikerar Anton Nilsson.

När EU-kandidaterna Jessy Eckerman, Anton Nilsson och Maria Ohisalo drabbade samman i en första debatt inför EU valet den 9 juni hettade det till i frågan om Åland i det europeiska arbetet enbart ska ty sig till SFP eller om också andra finländska partier kan vara till nytta för Åland.  

– Jag tycker det är bra att både socialdemokraterna och Hållbart initiativ har egna kandidater. Åland är ingen borgerlig enpartistat, säger Jessy Eckerman (S). 

Maria Ohisalo som ställer upp för De gröna och backas av Hållbart initiativ säger att hon stöder en åländsk plats i EU-parlamentet trots att hon röstade annorlunda i riksdagen så sent som i höstas. Enligt henne berodde det på att hon sitter som De grönas enda representant i Stora utskottet i riksdagen och där följer partilinjen. Men hon konstaterar också att hon inte är ensam bland de gröna EU-kandidaterna att stöda de åländska kraven. Hon tror även att samarbetet med Hållbart initiativ på sikt kan få partiet att svänga. 

– Maria Ohisalo, vi måste var ärliga med ålänningarna, vi hade ett konkret förslag på bordet i riksdagen och då röstade du nej. Jag tycker det är viktigt att vi inte viftar bort korten, replikerar Anton Nilsson.

– Samtidig sitter SFP i regeringen och har heller inte lyckats få en parlamentsplats för Åland. För att driva den här frågan framåt behövs en bredare koalition, svarar Ohisalo. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »