Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 december, 2017 - 17:31
  • Susanne Simolin och Olof Ehrenkrona

Hyperloop eller jämställdhet till år 2050?

Firar man Finlands 100-årsjubileum är det förstås länt hänt att man vänder blicken bakåt, mot historien. Ålands Lyceum gjorde tvärtom på tisdagen och blickade framåt 33 år, till år 2050.

Faktum är att arbetet med jämställdheten går så långsamt just nu att det med dagens tempo skulle ta ett par hundra år att bara nå så långt som till lika lön för likvärdigt arbete. Det säger Susanne Simolin som var en av deltagarna i lyceets framtidspanel. En lösning är att fler kvinnor tar sig in i mansdominerade yrken. Med många män i en yrkeskategori går nämligen lönerna upp, medan det med många kvinnor i ett och samma yrke säkert som tåget följer en lönesänkning.

Tåg var något som en annan av de fyra panelisterna, Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona, lyfte fram. Eller i alla fall tågets efterträdare, "Hyperloop", som i alla fall en del tror kan bli verklighet. Kanske kan man år 2050 ta tåget från Mariehamn till Stockholm C på under en halvtimme.

Bägge två, Susanne Simolin och Olof Ehrenkrona, besökte Åland idag-studion för att diskutera sina profetsior.

Och vem är den här Herbert Tingsten som nämns i inslaget? Läs mer här!

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »