Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 mars, 2018 - 17:48
  • Jenny Aakula hoppas på mer dialog och mer vård för förlossningsskador.

Jenny kämpar för bättre förlossningsvård

Jenny Aakula från Åland kämpar just nu för att man i Sverige ska få bättre förlossningsvård, och nyligen lämnade hennes förening in en namninsamling med 7400 namn.

För ett år sedan pratade vi med åländska Jenny Aakula som numera bor i Östergötland i Sverige om föreningen för kvinnor med förlossningsskador som hon har varit med och startat. 2018 är det val i Sverige och i år har frågan lyfts om en säker förlossning. I fredags lämnade Jenny och föreningen Våga Vägra Förlossningsskador in en namninsamling till den svenska sjukvårdsministern Annika Strandhäll, och även Sveriges kommuner och landsting.

Jenny hoppas att frågan om förlossningsskador ska tas på allvar och inte bara blir en fråga för att locka väljare. Hon säger att ett av problemen är att varken sjukvården eller de drabbade kvinnorna vågar prata tillräckligt om förlossningsskador. Som kvinna vill man inte prata om att man läcker, har problem vid sex eller liknande, och sjukvården berättar inte för kvinnorna om de problem som kan komma efter en förlossning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »