Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 juni, 2022 - 17:52Uppdaterad: måndag, 20 juni, 2022 - 09:02

John Holmbergs röst ett skäl till skadeståndet

I omröstningen i lagtinget den 27 september 2019 blev det klart att elhybridfärjan stoppas. En av de som röstade emot regeringen var John Holmberg (Lib).

Dagen före omröstningen, den 26 september 2019, meddelar lantrådet under ett pressmöte att det enligt förvaltningens utredning kommer att kosta mellan 5 och 10 miljoner att bryta avtalet med färjekonsortiet. Alla lagtingsledamöter vet därmed att det blir dyrt att rösta nej. Ärendet handlar förstås om mycket pengar alldeles oavsett, och det ska nämnas att processen under beredningen blivit 40 procent dyrare än den uppskattning man har gjort i sin anbudsförfrågan.

Liberalerna har lantrådsposten, Katrin Sjögren (Lib) är lantråd, och partiets linje är naturligtvis att rösta igenom det beslut man arbetat för i drygt ett år – som är en direkt fortsättning på ett utvecklingsprogram för skärgårdstrafiken som löpt över flera mandatperioder. Färjan är ju dessutom redan beställd.

Lite oväntat går Sjögrens partikamrat John Holmberg på oppositionens linje och röstar emot sitt parti i ett läge där den enda rösten blir kritisk för regeringens planer.

Och han skulle ha gjort samma sak i dag, säger han. I fredagens Åland idag hörde vi honom berätta sin historia.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »