Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 3 december, 2020 - 17:24Uppdaterad: torsdag, 3 december, 2020 - 17:57
  • Meritxell Serret FOTO: Parramon Vila/Generalitat de Catalunya/Delegació del Govern davant la UE
  • Brevet som skickats från Europas autonoma regioner, vicelantrådet Harry Jansson (C) har skrivit under för Åland FOTO: Finlands permanenta representation till Europeiska Unionen

Katalonien om Ålands underskrift på EU-brevet

Åland är den minsta av 24 autonoma regioner i Europa som skrivit på kravet till EU på återhämtningspengar. Så här tycker Katalonien om Ålands medverkan.

I förrgår kunde Åland idag berätta om ett helt nytt samarbete mellan EU:s autonoma regioner. 24 regioner tillhörande nio olika länder har undertecknat en skrivelse till nyckelpersoner inom EU:s administration där de kräver att pengarna från EU:s rekordstora återhämtningsfond på 750 miljarder euro inte bara går till medlemsländernas regeringar, utan också till regionerna som sådana. Som motkompensation lovar regionerna att ta ansvar för åtminstone en del sin återhämtning, och att hjälpa andra genom i första hand informationsdelning.

Att Åland är en av undertecknarna är kanske inte så konstigt. Åland är den minsta autonoma regionen i EU, och att få samarbeta på samma nivå som Baskien, Flandern, Bayern och Katalonien är förstås en utrikespolitisk fjäder i hatten för vår själstyrelse. Men hur ser andra regioner på initiativet?

Åland i dag fick en pratstund med en av upphovspersonerna till brevet, Meritxell Serret, före detta katalansk jordbruksminister och en av dem som tvingades fly Katalonien i mars 2018 tillsammans med Carles Puigdemont efter självständighetsomröstningen som den spanska staten både förbjöd och aktivt motarbetade. Hon är i dag Kataloniens representant i Bryssel. Hon riskerar enligt både spansk och katalansk media 30 år i fängelse för landsförräderi och uppror i sitt hemland, men har beviljats asyl i Belgien samtidigt som hon alltså arbetar för regeringen i Katalonien.

Det är heller inte hon som står som Kataloniens undertecknare av brevet. Det gör i stället Pere Aragonès i Garcia, katalansk finansminister och tillförordnad president för Katalonien. De som stod bakom självständighetsomröstningen - som alltså i Spanien betraktas som landsförrädare, inklusive Meritxell Serret själv, är förbjudna att inneha förtroendeposter i Katalonien. Undertecknaren Garcia anses av katalansk media vara lojal med Madrid.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »