Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 januari, 2022 - 17:20
  • Två av de politiska profilerna bakom "Aktion 2021"; Roger Jansson och Mats Perämaa FOTO: Johan Ågren/ÅRTV

Katastrofen som bara syns om man tittar upp

Åland jonglerar med en demografisk bomb. Om inget sker kommer skatterna att behöva höjas till 30 procent i kommunerna. Men politikerna har i alla fall visat ett visst intresse för Aktion 21:s lägesbeskrivning, menar förre finansministern Mats Perämaa.

I filmen “Don’t look up!” som kom ut på en känd strömningstjänst i julhelgen hotas jorden av ett kometnedslag. Beräkningarna är gjorda, forskarna eniga, det går att undvika en förödande kollision om man gör något nu, men man kan inte vänta, och man måste agera samordnat. En motsvarande process har ägt rum, i mindre skala möjligen, här på Åland.

Tankesmedjan Aktion 2021 varnade under förra året för en samhällsekonomisk katastrof om ingenting görs åt de offentliga finanserna, och de grundande medlemmarna Mats Perämaa, Edvard Johansson, Göran Djupsund och Roger Jansson, satte igång med att börja samtala med landskapspolitiker om faran. Nu är man nästan i mål med den första rundan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »