Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 september, 2022 - 17:33Uppdaterad: torsdag, 15 september, 2022 - 17:33
  • Moderaternas partiledare Ulf Kristersson
  • Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
  • Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Komplicerat arbete väntar i svenska Riksdagen

Det var val i Sverige i söndags, men ingenting i den parlamentariska situationen från förra valet blev väl egentligen klarare. Men kanske är man bättre förberedd den här gången.

Det nationalistiska och invandringskritiska partiet Sverigedemokraterna blev näst största parti efter Socialdemokraterna i valet.

Det gör det svårt för övriga partier att bilda regering utan att antingen gå över blockgränserna (något Sverige traditionellt varit mycket skeptiskt till) eller få Sverigedemokraternas stöd – om sedan det stödet är tyst eller uttalat i form av en ministerpost är en annan fråga.

Så hur kan en ny svensk regering komma att se ut? Det beror just nu på Moderaterna och på Sverigedemokraterna. Här hemma motsvaras de av Moderat samling och Åländsk demokrati. Så vi ställde frågan till respektive partiordförande: Wille Valve (MSÅ) och Stephan Toivonen (ÅD).

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »