Konsten att klippa skonsamt och trafiksäkert
Går det att upprätthålla säkerheten längs vägarna, men samtidigt skona blommorna och skapa livsutrymme för bin och humlor? Och vad är det i så fall som krävs? Vi tittade närmare på hur man gör på Gotland.
På Åland slår man vägkanterna så lågt som möjligt. Första slaget på alla vägar ska slås före midsommar och på huvudvägarna slås ytterligare ett slag. Det första jäms med vägen och det andra i diket. Här tar man inte hänsyn till artrikedomen vid vägkanterna annat än i speciella undantagsfall. Det berättar Thomas Idman, ledande vägmästare vid landskapet.
På Gotland har man valt en annan väg. Två år har nu gått sedan Trafikverket på Gotland prisades som årets pollinatör av Svenska Bin, en plattform för svenska bioldare. Detta för att man sedan många år tillbaka tillämpar en mycket medveten slåtter som gynnar unik, blommande flora.
Men resposnen är fortsatt blandad, en del tycker att man klipper vägrenarna för lite, andra tycker att man klipper för mycket. En explosionsartad ökning av rådjuren på Gotland har gjort att fler bilförare än tidigare värnar om fri sikt.
För att få veta mer om hur man har valt att tackla det här på Gotland så ringde vi upp projektledare Bob Kolmodin vid Trafikveret södra Gotland.