Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 februari, 2018 - 17:40Uppdaterad: torsdag, 1 februari, 2018 - 17:41

Kort men intensiv strejk på Åland hela fredagen

I vanliga fall tar fackföreningar till strejk när arbetsmarknadens parter inte kan enas om villkor i kollektivavtal. Fredagens strejk är något annat. Den är en politisk manifestation för att förmå regeringen i Helsingfors att dra tillbaka den så kallade aktiveringsmodellen - systemet för att få arbetslösa i arbete. På Åland drabbas i första hand tillverkningsindustrin.

I morgon, fredag, tas en stor del av Ålands industriarbetare ut i strejk. Det handlar inte om särskilt många personer sett till det faktiska antalet, men det innebär stora effekter för de relativt få industrierna på Åland – om än bara under en enda dag.

Det är ingen strejk för att det skurit sig mellan arbetsmarknadens parter, utan det är en demonstration mot regeringen Sipiläs så kallade aktiveringsmodell – de regler som nu ska gälla för arbetslöshetsstöd och vilka motkrav som ställs på den arbetssökande. Kravet från fackens sida är att beslutet, som godkänts i riksdagen, ska dras tillbaka av regeringen – något regeringen sagt inte kommer att ske.

FFC Ålands, alltså fackförbundens centralorganisations, ordförande Sturle Fjäder förklarar sin syn på strejken som i Helsingfors kompletteras med demonstrationer.

Bland de företag som drabbas finns Optinova och Plasto. Anders Wiklund, vd på Optinova, berättar om hur strejken slår mot dem.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »