Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 januari, 2018 - 18:08
  • Mikko Helminen är den som anordnar veckans två möten. Arkivbild

Landskapet vill få företagen att kommunicera

Entreprenaföretag går på kurs hos landskapet för att lära sig att kommunicera med varandra om var saker och ting är nedgrävda.

Den som vill gräva en grop på allmän mark måste veta att man inte sätter skopan i någon annans elledningar, fiberkablar eller i landskapets fornminnen. I Sverige och på fastlandet finns det centrala databaser där all information finns, men på Åland är det mer komplicerat. För att få mer klarhet i var man kan och inte kan gräva håller landskapsregeringen regelbundna möten där man bjuder in alla som kan tänkas äga en grävskopa eller ett entreprenadföretag. På mötet uppmanas deltagarna att helt enkelt hålla varandra informerade.

Enhetschef på kulturbyrån Mikko Helminen som är med och anordnar tillfällena säger att de här mötena behövs för att samla de olika frågor som uppstå för entreprenadföretagen, och låta olika intressenter att diskutera med varandra. Även om det inte har uppstått några misstag i större utsträckning så har mindre missar skett.

Med på mötet finns också Henrik Juslin från infrastrukturbyrån, och han säger att lösningen som finns på Åland är rimlig. Och att om man skulle ha ett liknande system som på fastlandet ställer det helt andra krav på it-säkerheten. Naturvårdsintendent Maja Häggblom säger att det är viktigt att vara informerad eftersom det är den som verkar, entreprenörens ansvar att se till att man inte skadar skyddad natur. Om man är osäker ska man alltid kontakta Miljöbyrån, och när man hittar något så får man råd från Miljöbyrån om hur man ska förfara.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »