Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 januari, 2018 - 18:10
  • Olli-Pekka Lehtonen, landskapsläkare på Åland

Landskapsläkaren om sprutbyte och sextrakasserier

Sprututbytet drog igång sent i höstas efter flera månader av förberedelser. Samtidigt har landskapsläkaren skyldighet att utreda anklagelser om sextrakasserier som kommit i efterdyningarna av #metoo. 

Två saker är extra mycket på tapeten just nu. Ett samhällsfinansierat sprututbytesprogram i ett landskap med nolltolerans mot droger, och det som händer i svallvågorna efter de olika åländska metoo-uppropen. Åtminstone en anmälan om sexuella trakasserier har kommit landskapsläkaren tillhanda, den avdelning inom förvaltningen som handlägger sådant.

Lanskapsläkaren, Olli-Pekka Lehtonen, ska leda och utveckla ÅHS på ett övergripande plan, och ska dessutom utöva tillsyn över den privata vården. Dessutom är han högsta instans inom landskapet för klagomål på vården. Jämför man med Sverige är han minst tre myndigheter: Ett landsting, Inspektionen för vård och omsorg och Socialstyrelsen, totalt med runt 2 000 anställda inom de här arbetsområdena - på en avdelning som består av 3-4 personer lite beroende på hur man räknar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »