Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 augusti, 2021 - 17:03Uppdaterad: onsdag, 18 augusti, 2021 - 17:03
  • Eldrivna lastbilar är ett tillväxtområde, alla lastbilstillverkare har utvecklingsprogram för eldrift. Men där går just nu den teknologiska gränsen. Rena arbetsfordon kräver fortfarande diesel eller bensin. FOTO: Josef Moser/CC3

Lantbruket största boven i utsläppsdramat

Den finländska bilparken övergår sakta till elbilar. Elproduktionen blir allt mer vind- och solbaserad. Men lantbruket är knuten som måste lösas om EU:s utsläppsmål ska nås.

I måndagens Åland idag pratade vi med åländska kommuner om vad de gör, eller inte gör, för att nå lägre nettoutsläpp av växthusgaser. I tisdagens program pratar vi med Finlands Miljöcentral, Syke, om vad som redan går av sig självt på utsläppsfronten och på vilka områden man behöver kraftsamla för att nå resultat.

Det stora fokuset på vind-, kärn- och solkraft har inneburit att fossila bränslen minskat kraftigt i användning - och beräknas minska ytterligare. Och bilparken förnyas sakta men säkert till förmån för el-, hybrid- och vätgasdrivna bilar. Men det finns inga eldrivna traktorer, det finns i princip inga arbetsmaskiner alls som drivs av ackumulatorer. Och skulle de finnas skulle de inte löna sig med dagens ackumulatorteknik - energidensiteten är för låg.

Just nu står det finländska lantbruket för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, en andel som ökar i takt med att andra andelar minskar. Ingen lösning, i alla fall ingen betydande lösning, är i sikte.

Så vad säger Syke självt, de som tagit fram rapporten om utsläppen på kommunal nivå? I inslaget hör du forskningsledaren Santtu Karhinen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »