Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 6 oktober, 2023 - 16:37Uppdaterad: fredag, 6 oktober, 2023 - 18:08
  • Roger Höglund och Veronica Thörnroos

Lantrådet om posten: Det moraliska ansvaret för brotten ligger på styrelsen och ägaren, inte på de dömda

Efter att Åbo Hovrätt förra fredagen avkunnade sin dom mot Åland Post, där två tidigare enhetschefer dömdes till straff, har kritiken mot postens ledning och styrelse varit hård, särskilt sedan det framkom att de dömda själva förväntades stå för stora summor i rättegångskostnader

Under veckan har Postens styrelseordförande Dan E Eriksson avgått och VD Henrik Lundberg avskedats, medan Åland Post meddelat att man nu utreder möjligheten att hålla de tidigare anställda kostnadsmässigt skadelösa. 

Men innebär avgångarna och Postens pudel, att man från landskapets sida nu vill markera att mellancheferna i moralisk mening inte borde betraktas som skyldiga?

Ålands Radio bjöd in lantrådet Veronica Thörnroos och Åland Posts ägarstyrningsminister Roger Höglund till studion i egenskap av representanter för Postens ägare, landskapet Åland, för att adressera frågan. 

– Jag tycker inte att de dömda mellancheferna har ett moraliskt ansvar i den här frågan. De har inte gjort något uppsåtligen, de har följt de direktiv de fått, de har tagit ansvar för sina uppgifter och de kan inte lastas för det inträffade, säger Thörnroos. 

Roger Höglund håller med. 

Så vem är det då som enligt landskapet har ansvar för de brott som begåtts? 

– I första hand är det styrelsen och i andra hand ägaren, säger Thörnroos. 

Hör deras resonemang i sin helhet i ljudklippet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »