Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 november, 2019 - 19:25Uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 14:27
  • Marcus Måtar under Wirran-rättegången i tingsrätten. Foto: Malin Lundberg

Marcus Måtars plats i lagtinget ska diskuteras

Frågan om huruvida Marcus Måtar (ObS) kommer att få sitta kvar på sin post som lagtingsledamot kommer att tas upp i talmanskonferensen.

Det säger Roger Nordlund (C), ordförande i talmanskonferensen. Det här är efter att domen mot Marcus Måtar i det uppmärksammade Wirran-fallet nu har vunnit laga kraft, eftersom Högsta domstolen inte ger prövningstillstånd för de besvär som har lämnats.  Du kan läsa mer om det här.

Liberalernas Katrin Sjögren är kritisk till Marcus Måtars plats i lagtinget.

- Situationen är allvarlig och anmärkningsvärd. Det är politiskt olämpligt att man blir dömd till fängelse om man ska vara lagtingsledamot.

Obunden Samlings partiledare Bert Häggblom säger att det inte finns några planer på att Marcus Måtar ska få lämna.

- Vi visste om att det här var en möjlighet. Alla väljarna som röstade på honom visste om hur situationen såg ut, det här är en sju år gammal dom så det här är inget nytt.

Det är möjligt att skilja en ledamot från sitt arbete i lagtinget om den personen har dömts till fängelse för ett uppsåtligt brott - men det har aldrig hänt tidigare. Det skulle krävas 20 röster i lagtinget för att skilja ledamoten från uppdraget helt eller under en bestämd tid, men det är en process som först måste gå genom talmanskonferensen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »