Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 september, 2022 - 17:20Uppdaterad: tisdag, 1 november, 2022 - 13:36
  • Maryam Baranji FOTO: Frippe Granlund/ÅRTV

Maryam klippte av sig håret för Iran

Klockan 18 i lördags klippte åländska Maryam Baranji, med rötterna i Iran, av sig sitt långa hår, en del av det i alla fall, på torget i Mariehamn. Varför? Som stöd för de pågående protesterna i Iran.

För tio dagar sedan avled Mahsa Amini, en kurdisk-iransk 22-årig kvinna i moralpolisens häkte i Teheran. Sedan dess har fler personer dödats av polis- och säkerhetsstyrkor. Många av dem efter demonstrationer i Mahsas hemstad.

Det styrande väktarrådet, som består av präster, utses av andra inflytelserika präster. Vid val utser de godkända kandidater som är de enda medborgarna kan rösta på. Det är en diktatur med religiösa förtecken.

Varför dog Amini? Ingen vet, och någon sanningsenlig obduktionsrapport lär aldrig se dagens ljus. Hennes kusin har berättat att hon torterades. Hennes brott: Hennes hår stack ut under den obligatoriska sjalen.

Det är svårt att veta vad som är tradition och vad som är kultur, religion eller historia. Och hjälper det verkligen att klippa håret i Mariehamn som protest?

Maryam Baranji och Ahmad Shafiei, bägge med rötterna i Iran, besökte Åland idag-studion för att berätta om bakgrunden till protesterna, och om vad som behöver göras nu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »