Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 oktober, 2023 - 16:13Uppdaterad: onsdag, 4 oktober, 2023 - 16:28

Mats Adamczak: ”Åland är mera offside än Överkalix” 

En ny studie föreslår att Åland byter finländskt personval till svenskt partival. Politiker som måste vara populär är rädda för att ta impopulära beslut, säger Mats Adamczak 

Internet, sociala medier och mobiltelefonen. Det är exempel på ny teknologi som påverkat människors beteende på ett genomgripande sätt. Om man i dag försöker använda samma affärsmodeller som fungerade på den tiden då man använde fax, så får man problem. Det säger Mats Adamczak vid Företagarna på Åland 

Han har lett arbetet med studien “Det åländska näringslivets utveckling under 2000-talet" som publicerades under onsdagen. Enligt honom beror flera av Ålands problem på svårigheter med att anpassa sig till “megatrenderna”. Ett bekymmer är att skattegränsen gör det svårt att bedriva e-handel på ett smidigt sätt. 

- Åland är mera offside än Överkalix … Det är jättesvårt att bygga upp en ny verksamhet på Åland.  

Åland har i dag knappt någon tillväxt och har under de senaste 15 åren halkat efter närregionerna på ett betänkligt sätt, säger Adamczak. Han menar att Åland måste titta på sina heliga kor och anpassa dem till dagens verklighet: hembygdsrätten, näringsrätten och skattegränsen. 

Ett förslag i studien är att övergå till ett valsystem där väljarna snarare väljer parti än person. 

- Politiker är rädd att får sociala medie-stormar emot sig, och det gör politiker rädda att ta obekväma beslut.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »