Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 november, 2022 - 17:30Uppdaterad: tisdag, 15 november, 2022 - 17:30
  • Soile Wartianien. Foto: Johan Ågren

Mervärde av råvaror uppnås genom minskat matsvinn

Matpriserna stiger och människor kanske försöker dryga ut kassan genom att välja bort lokalproducerat och ekologiskt.

Det har varit en rekordhög inflation i oktober. De åländska konsumentpriserna steg med 9,5 procent i oktober i år jämfört med oktober i fjol. Det här visar den senaste statistiken från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Samtidigt har vi här under veckan hört om trenderna som finns gällande inhandlingen av mat. Stefan Blomqvist, försäljningschef vid ÅCA, säger att de märkt av ett ändrat köpbeteende hos konsumenterna som inte fanns för ett halvår sen. Soile Wartianien är rådgivare för ekologisk odling på Åland och håller även i kurser om att odla inomhus samt hur man hittar och tillagar föda ute i skogen och hon menar att en tredjedel av all mat som köps kastas. Så om man därför bättre hanterar matsvinnet kan man fortsätta med de dyrare råvarorna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »