Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 juni, 2018 - 17:28
  • Ofta något av det sista man ser innan omgången i Counter-Strike plötsligt är över. Foto: Wikimedia/WC

Ministern beredd att satsa på e-sport

E-sport, alltså den sysselsättning som går ut på att spela datorspel på tävlingsnivå, aktiverar tusentals finländare. Finland är också skicklig som nation, men många miljoner inspelade dollar (den valuta som dominerar spelen internationellt). Någon större åländsk e-sportarena existerar inte, utom på hobbynivå. Men idrottsminister Tony Asumaa är beredd med satsningar den dagen e-sportandet växer även här.

Några av världens främsta e-sportare är finländare, ja, Norden som helhet håller sig långt framme och spelar varje år in mångmiljonbelopp i prispengar. De bästa är idoler för många datorspelande unga män och kvinnor - e-sport är nämligen en idrott där män och kvinnor spelar med och mot varandra på lika villkor. Det går också mycket bra för de kvinnor som satsar helhjärtat på idrotten. Uppmaningen "spring ut och lek nu när det är sommar" kanske inte längre är den bästa - kanske är det övning i Counter-Strike som behövs.

I Finland talar idrottsminister Sampo Terho (Blå) varmt om e-sport och ser en framtid där e-sporten omfattas av samma stödåtgärder som annan idrott. Vår egen idrottsminister Tony Asumaa är också positiv.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »